Hoofdluis

Jaarlijks krijgt zo’n 10 % van de kinderen in het basisonderwijs hoofdluis. Hoofdluis is niet gevaarlijk, maar wel lastig. Als je hoofdluis aantreft is dat geen reden voor paniek. Daarom worden na elke schoolvakantie alle kinderen gecontroleerd door het Luizen OpsporingsTeam (LOT). Zo weten we zeker dat we het nieuwe seizoen zonder hoofdluis ingaan. Fijn voor de kinderen, ouders en leerkrachten.

Verantwoordelijkheid van de ouders
Ouders zijn zelf verantwoordelijk dat hun kinderen zonder luis naar school komen. Scholen bieden alleen ondersteuning. Wij adviseren alle ouders om liefst wekelijks, maar in ieder geval aan het eind van elke schoolvakantie de hoofden van hun kinderen te controleren op hoofdluis met een luizenkam/netenkam om er zo voor te zorgen dat ze hoofdluisvrij naar school komen.

De methodes 
Er zijn 2 methodes om hoofdluis te behandelen:

  1. Nat Kam methode
  2. Behandelen van het haar met een antihoofdluismiddel in combinatie met kammen;

Het voordeel van de nat kam methode is dat het goedkoop is en geheel natuurlijk. Het nadeel is dat het erg arbeidsintensief is, en dat de kans dat je een luis over het hoofd ziet (en weer opnieuw moet beginnen) groot is. 

Stap 1 - Voorbereiding 
Kies voor de nat kam methode of voor een antihoofdluismiddel in combinatie met kammen. Zorg dat je de gewenste producten in huis hebt, of haalt. Het is altijd verstandig om preventief een antihoofdluismiddel in huis te hebben. Zorg dat je sowieso ook een luizenkam/netenkam in huis hebt. 
Controleer het hele gezin. Kam boven een wit vel of de wastafel. Het verschil tussen dode en levende neten is soms moeilijk te zien. Nieuwe (pas gelegde) neten zitten vlakbij de hoofdhuid aan de haren geplakt. Dode (lege) neten groeien mee met het haar en zitten verder van de hoofdhuid verwijderd. 

Stap 2. Behandelen 
Behandel de besmette gezinsleden met het middel, conform de instructies in de bijsluiter of de gebruiksaanwijzing. Behandel niet preventief met middelen tegen hoofdluis! Dit heeft namelijk geen zin en indien chemische producten gebruikt worden, werkt dit resistentie in de hand. 

Stap 3 - Kammen 
Kam het haar eerst goed door met een gewone kam. Was het haar met gewone shampoo en spoel het haar uit. Breng vervolgens ruim crèmespoeling in het haar en spoel dit NIET uit. Kam vervolgens alle luizen en neten uit het haar volgens de kaminstructies.

Lukt het niet de neten in één keer uit te kammen, maak dan het haar nogmaals nat met een mengsel van warm water met azijn, dan laten de neten beter los. Je kunt de neten het beste uit het haar verwijderen door de haren met neten weg te knippen, of tussen de nagels de neten van het haar trekken.

Om alle haren te kammen zijn ongeveer dertig slagen nodig, dat kost al gauw meer dan vijftien minuten, afhankelijk van het haar. Maak de luizenkam/netenkam na gebruik van elk gezinslid steeds grondig schoon met water en zeep of door de kam 1 minuut in water uit te koken. 

Stap 4 - Informeer je omgeving
Waarschuw de school, dan kunnen ook andere ouders weer extra opletten. Waarschuw ook de ouders/verzorgers van vriendjes/ vriendinnetjes, een logeetje,sportverenigingen etc. zodat daar ook gecontroleerd kan worden. 

Stap 5 – Blijf alert 
Blijf de eerste 2 weken dagelijks kammen. Als je opnieuw (levende) hoofdluizen constateert, volg je het stappenplan opnieuw vanaf stap 1. Blijf na 14 dagen alle gezinsleden één keer per week controleren met een luizenkam/netenkam, zeker zolang er hoofdluis heerst. 

Let Op - Wassen en Stofzuigen is niet meer nodig 
Het advies voor een grondige schoonmaak van het huishouden is ingetrokken. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van de aanvullende maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels en jassen, het stofzuigen van de auto of het gebruik van luizencapes of -zakken. Dat kan veel tijd en stress schelen